Apel do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru.
Lekarz.2016.7.8
Akt nieocenianyAPEL Nr 2/16/P-VII
PREZYDIUM NACZELNEJ RADY LEKARSKIEJ
z dnia 8 lipca 2016 r.
do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru
uwzględniając zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, aby obniżyć spożycie cukru do poziomu nieprzekraczającego 10% dziennego spożycia kalorii, a docelowo nawet poniżej 5%,
podzielając stanowiska Światowej Federacji Dentystycznej (FDI) wyrażone w oświadczeniu w sprawie cukrów spożywczych i próchnicy zębów przyjętym w dniu 24 września 2015 r. oraz Rady Europejskich Lekarzy Dentystów (CED) wyrażone w rezolucji w sprawie cukru przyjętej w dniu 20 maja 2016 r.,
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zwraca się z apelem do Rady Ministrów o podjęcie działań mających na celu ograniczenie negatywnych skutków zdrowotnych związanych ze spożyciem cukru.
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej jest przekonane, że zmniejszenie spożycia cukru jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania próchnicy oraz otyłości. Niestety przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne z uwagi na ich stosunkowo niską cenę.
Z tego względu Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej postuluje działania mogące wpłynąć na obniżenie spożycia cukru, w szczególności takie, jak: