Art. 42. - [Warunki dopuszczenia świeżych i suszonych grzybów do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby] - Bezpieczeństwo żywności i żywienia.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1448 t.j.
Akt obowiązujący Wersja od: 28 lipca 2023 r.
Art. 42. [Warunki dopuszczenia świeżych i suszonych grzybów do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby]
1.
Grzyby świeże dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:1)
są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji środków spożywczych;2)
nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;3)
nie wykazują zapleśnienia;4)
nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;5)
zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów;6)
zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.2.
(uchylony).3.
Grzyby suszone dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:1)
są jednego gatunku, w postaci całych owocników, kapeluszy lub krajanki;2)
zaczerwienie pierwotne nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;3)
nie wykazują zapleśnienia oraz obecności szkodników;4)
zawilgocenie nie przekracza 12% masy całkowitej grzybów.4.
Dopuszczenie do obrotu grzybów świeżych rosnących w warunkach naturalnych potwierdzane jest atestem na grzyby świeże, wydanym przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę, według wzoru określonego na podstawie art. 44 pkt 3.5.
Dopuszczenie do obrotu grzybów suszonych pozyskiwanych z grzybów rosnących w warunkach naturalnych potwierdzane jest atestem na grzyby suszone, wydanym przez grzyboznawcę, według wzoru określonego na podstawie art. 44 pkt 3.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »