Dodatkowe informacje umieszczane na oznakowaniu materiałów paszowych lub mieszanek paszowych.
Dz.U.2008.138.869
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 10 lipca 2008 r.
w sprawie dodatkowych informacji umieszczanych na oznakowaniu materiałów paszowych lub mieszanek paszowych 2
- jeżeli zawartość tych substancji może zostać określona w wyniku badań przeprowadzonych przy użyciu metodyk postępowania analitycznego, określonych w przepisach w sprawie metodyki postępowania analitycznego w zakresie określania zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych w materiałach paszowych, premiksach, mieszankach paszowych i paszach leczniczych, lub przy zastosowaniu innych uznanych metodyk postępowania analitycznego.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
DODATKOWE INFORMACJE, KTÓRE MOGĄ BYĆ UMIESZCZANE NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO W DOKUMENTACH PRZEWOZOWYCH MIESZANEK PASZOWYCH
DODATKOWE INFORMACJE, KTÓRE MOGĄ BYĆ UMIESZCZANE NA OPAKOWANIU LUB ETYKIECIE DOŁĄCZONEJ DO OPAKOWANIA ALBO W DOKUMENTACH PRZEWOZOWYCH MIESZANEK PASZOWYCH
Lp. | Rodzaj mieszanki paszowej | Zawartość składników pokarmowych | Gatunek lub kategoria zwierząt | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
1 | Mieszanka paszowa pełnoporcjowa | - | białko ogólne | zwierzęta domowe, z wyjątkiem psów i kotów |
- | oleje i tłuszcz surowy | |||
- | włókno surowe | |||
- | popiół surowy | |||
- | lizyna | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem świń | ||
- | metionina | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem drobiu | ||
- | fosfor | zwierzęta inne niż ryby, z wyjątkiem ryb ozdobnych | ||
- | cystyna | wszystkie zwierzęta | ||
- | treonina | |||
- | tryptofan | |||
- | skrobia | wszystkie zwierzęta | ||
- | cukier (jako sacharoza) | |||
- | cukier plus skrobia | |||
- | wapń | |||
- | sód | |||
- | magnez | |||
- | potas | |||
2 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - mineralna | - | białko ogólne | wszystkie zwierzęta |
- | włókno surowe | |||
- | popiół surowy | |||
- | oleje i tłuszcz surowy | |||
- | lizyna | |||
- | metionina | |||
- | cystyna | |||
- | treonina | |||
- | tryptofan | |||
- | potas | |||
- | magnez | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy | ||
3 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - melasowana | - | oleje i tłuszcz surowy | wszystkie zwierzęta |
- | wapń | |||
- | sód | |||
- | fosfor | |||
- | potas | |||
- | magnez ≥ 0,5 % | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy | ||
- | magnez < 0,5 % | wszystkie zwierzęta | ||
4 | Mieszanka paszowa uzupełniająca - inna | - | białko ogólne | zwierzęta domowe, z wyjątkiem psów i kotów |
- | oleje i tłuszcz surowy | |||
- | popiół surowy | |||
- | włókno surowe | |||
- | wapń ≥ 5 % | zwierzęta domowe | ||
- | wapń < 5 % | wszystkie zwierzęta | ||
- | fosfor ≥ 2 % | zwierzęta domowe | ||
- | fosfor < 2 % | wszystkie zwierzęta | ||
- | magnez ≥ 0,5 % | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem przeżuwaczy | ||
- | magnez < 5 % | wszystkie zwierzęta | ||
- | sód | wszystkie zwierzęta | ||
- | potas | wszystkie zwierzęta | ||
- | lizyna | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem świń | ||
- | metionina | wszystkie zwierzęta, z wyjątkiem drobiu | ||
- | cystyna | wszystkie zwierzęta | ||
- | treonina | |||
- | tryptofan | |||
- | skrobia | |||
- | cukier (jako sacharoza) | |||
- | cukier plus skrobia |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
SPOSÓB USTALANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ MIESZANEK PASZOWYCH
SPOSÓB USTALANIA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ MIESZANEK PASZOWYCH
Wartość energetyczną mieszanek paszowych określa się na podstawie procentowej zawartości niektórych składników analitycznych paszy, wyrażonej w megadżulach (MJ) energii metabolicznej (EM) na kilogram mieszanki paszowej, przy skorygowaniu poziomu azotu w sposób:
MJ/kg EM = 0,1551 x % białka ogólnego + 0,3431 x % tłuszczu + 0,1669 x % skrobi + 0,1301 x % całkowitej zawartości cukru (wyrażonego jako sacharoza).
Zakres tolerancji w stosunku do deklarowanych wartości wynosi 0,4 MJ/kg EM.
Wyniki należy podać z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Oznaczanie zawartości:
1) tłuszczu surowego przeprowadza się metodą B,
2) skrobi przeprowadza się metodą polarymetryczną
- które są określone w przepisach w sprawie metodyki postępowania analitycznego w zakresie określania zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych w materiałach paszowych, premiksach, mieszankach paszowych i paszach leczniczych.
II. Wartość energetyczna mieszanek paszowych dla przeżuwaczy - system INRA
System INRA jest oparty na energii netto (EN), którą określa się z energii metabolicznej (EM) - posługując się odpowiednim współczynnikiem wykorzystania K według wzoru:
EN = EM x K
Współczynniki wykorzystania energii metabolicznej (K) z poszczególnych pasz określa się następująco:
Kb = 0,287q + 0,554
Kp = 0,78q + 0,006
gdzie:
Kb - oznacza współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach bytowych;
Kl - oznacza współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) do produkcji mleka (laktacja);
Kp - oznacza współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w procentach wzrostu i opasu ekstensywnego;
Kbp - oznacza współczynnik wykorzystania energii metabolicznej (EM) w opasie intensywnym (na byt i produkcję mięsa).
Ostateczny wynik uzyskuje się, zaczynając od oznaczenia energii brutto (EB) w bombie kalorymetrycznej, następnie strawności energii brutto (SEB) oznaczonej na zwierzętach oraz energii metabolicznej z uwzględnieniem strat w moczu i strat w postaci metanu. Energię metaboliczną wyraża się stosunkiem EM : ES, co określa się następująco:
EM/ES = 0,8417 - (9,9 x 10-5 WS) - (1,96 x 10-4 BO) + 0,0221 x PŻ
gdzie:
WS - oznacza zawartość włókna surowego (g/kg masy organicznej);
BO - oznacza zawartość białka ogólnego (g/kg masy organicznej);
PŻ - oznacza poziom żywienia obliczany według wzoru:
Wykorzystanie energii metabolicznej w procentach bytowych i produkcyjnych zależy od koncentracji (q) energii metabolicznej w paszach, wyrażonej stosunkiem:
q = EM : EB,
a przy intensywnym opasie również do poziomu produkcji (PP) obliczanym według wzoru:
Za jednostkę miary wartości energetycznej pasz i potrzeb zwierząt przyjmuje się 1 kg ziarna jęczmienia średniej jakości, a w szczególności jego energię netto. Ze względu na różny stopień wykorzystania energii, w zależności od kierunku produkcji zwierząt, wskaźnik ten ma dwie wartości:
1) przy produkcji mleka 1.700 kcal EN, tj. 1 JPM,
2) przy opasie (produkcja żywca) 1.820 kcal EN, tj. 1 JPŻ,
gdzie:
JPM - oznacza jednostkę paszową produkcji mleka;
JPŻ - oznacza jednostkę paszową produkcji żywca.
Współczynniki strawności składników pokarmowych są określone w normach żywienia.
III. Wartość energetyczna mieszanek paszowych dla krów mlecznych i młodego bydła w odchowie - system NEL
W przypadku gdy energia metaboliczna (EM) stanowi 57 % energii brutto (EB), to 60 % energii metabolicznej zawartej w paszy jest wykorzystane na produkcję mleka. Zmiana współczynnika q o jednostkę (maleje lub rośnie) powoduje, że stopień wykorzystania energii metabolicznej na produkcję mleka (Kl) wzrasta lub maleje o 0,4 %. Zależności te można przedstawić według wzoru:
NEL = 0,6 x (1 + 0,004 x [q - 57] x EM(MJ)),
który jest niezbędny do uzyskania wartości MJ - NEL w każdej paszy.
Wartość EM oblicza się według wzoru:
EM(MJ) = 0,0312 x g STS + 0,0136 x g SWS + 0,0147 x g (SSO - STS - SWS) + 0,00234 x g BO
gdzie:
EM - oznacza energię metaboliczną;
STS - oznacza strawny tłuszcz surowy;
SWS - oznacza strawne włókno surowe;
SSO - oznacza strawną substancję organiczną;
BO - oznacza białko ogólne.
Dla określenia współczynnika metaboliczności energii q musi być znana, obok wartości EM (energii metabolicznej), również wartość energii brutto (EB) obliczana według wzoru:
EB(MJ) = 0,0239 x g BO + 0,0398 x g TS + 0,0201 x g WS + 0,0175 x g BNW
gdzie:
EB - oznacza energię brutto;
BO - oznacza białko ogólne;
TS - oznacza tłuszcz surowy;
WS - oznacza włókno surowe;
BNW - oznacza bezazotowe związki wyciągowe.
Współczynnik metaboliczności oblicza się według wzoru:
q = EM/EB x 100
Współczynniki strawności składników pokarmowych są określone w normach żywienia.
IV. Wartość energetyczna mieszanek paszowych dla świń
W przypadku określania wartości energetycznej mieszanek paszowych o znanym składzie mnoży się obliczoną wartość energetyczną materiałów paszowych przez ich procentowy udział w mieszance paszowej.
Energię metaboliczną w paszy oblicza się według wzoru:
EM (MJ/kg s.m.) = 0,021 BS + 0,0374 TS + 0,0144 WS + 0,0171 BWS - 0,0014 C 3 - 0,0068 (BFS - 100) 4
gdzie:
BS - oznacza białko strawne;
TS - oznacza strawny ekstrakt eterowy (tłuszcz);
WS - oznacza włókno strawne;
BWS - oznacza strawne związki bezazotowe wyciągowe;
C - oznacza cukier;
BFS - oznacza węglowodany ulegające fermentacji bakteryjnej (g/kg s.m.).
BFS w paszy określa się według wzoru:
BFS (g/kg s.m.) = WS + BWS - S - C
gdzie:
WS + BWS - oznaczają sumę włókna strawnego i strawnych związków bezazotowych wyciągowych (wszystkie składniki w g/kg s.m.);
S i C - oznaczają odpowiednio skrobię i cukier (wszystkie składniki w g/kg s.m.).
Współczynniki strawności składników pokarmowych są określone w normach żywienia.
- dyrektywy Rady 79/373/EWG z dnia 2 kwietnia 1979 r. w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 86 z 06.04.1979, str. 30, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 50, z późn. zm.),
- dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.05.1996, str. 35, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, z późn. zm.),
- dyrektywy Komisji 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącej dodatków paszowych (Dz. Urz. WE L 270 z 14.12.1970, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 190, z późn. zm.),
- dyrektywy Komisji 86/174/EWG z dnia 9 kwietnia 1986 r. określającej metodę obliczania wartości energetycznej mieszanek paszowych dla drobiu (Dz. Urz. WE L 130 z 16.05.1986, str. 53; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 7, str. 29).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »