Rozdział 4 - Postępowanie kontrolne - Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
Dz.U.2023.1980 t.j.
Akt obowiązującyRozdział 4
Postępowanie kontrolne
Postępowanie kontrolne
Kontrolowany ma obowiązek zapewnić upoważnionym pracownikom Inspekcji warunki niezbędne do sprawnego wykonywania obowiązków służbowych.
Organy Inspekcji oraz upoważnieni przez nie pracownicy Inspekcji, wykonując zadania Inspekcji, podlegają ochronie prawnej przewidzianej dla funkcjonariuszy publicznych.
Organ Inspekcji może zwrócić się o pomoc do Policji lub straży gminnej (miejskiej), jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że w toku kontroli natrafi na opór, który utrudni lub uniemożliwi przeprowadzenie kontroli. Właściwy miejscowo komendant Policji lub straży gminnej (miejskiej) zapewnia pomoc przy przeprowadzeniu kontroli.
- po okazaniu legitymacji służbowej oraz imiennego okresowego upoważnienia do przeprowadzenia kontroli.
Do kontroli działalności gospodarczej przedsiębiorcy w zakresie nieuregulowanym w art. 25-27 stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców.
Jeżeli w wyniku przeprowadzonej kontroli stwierdzono nieprawidłowości, wojewódzki inspektor przekazuje pisemnie jednostce kontrolowanej zalecenia pokontrolne i wzywa ją do usunięcia nieprawidłowości w określonym terminie.
Do kontroli jakości handlowej żywności w rolniczym handlu detalicznym stosuje się odpowiednio przepisy art. 23, art. 24, art. 25 ust. 2-6, art. 26-28 i art. 30b.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych w drodze rozporządzenia:
- mając na względzie ich rodzaj i przeznaczenie.
- wpisane do rejestru rzeczoznawców, zwane dalej "rzeczoznawcami".
Za przeprowadzenie egzaminów, o których mowa w art. 35 ust. 2 pkt 1 i 2:
- od jednej osoby egzaminowanej.
Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
- mając na względzie zapewnienie rzetelnej i obiektywnej kontroli artykułów rolno-spożywczych.