Maksymalna ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób jej dokumentowania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.2159

Akt utracił moc
Wersja od: 27 grudnia 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 16 grudnia 2016 r.
w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania

Na podstawie art. 44a ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594, z późn. zm.) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa maksymalną ilość żywności zbywaną w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakres i sposób dokumentowania tej ilości.
Maksymalna ilość żywności zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego jest określona dla:
1)
surowców pochodzenia niezwierzęcego - w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
surowców pochodzenia zwierzęcego - w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4)
produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce - w załączniku nr 4 do rozporządzenia.
1. 
Podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny prowadzi i przechowuje dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie w ramach takiego handlu, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, zawierającą następujące informacje:
1)
numer kolejnego wpisu;
2)
datę zbycia żywności;
3)
ilość i rodzaj zbytej żywności.
2. 
Pośrednik prowadzący rolniczy handel detaliczny zbywający żywność wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący taki handel podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu:
1)
prowadzi dokumentację umożliwiającą określenie ilości tak zbywanej żywności odrębnie dla każdego podmiotu;
2)
przekazuje dokumentację, o której mowa w pkt 1, podmiotowi, którego żywność zbywał, niezwłocznie po zakończeniu wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:
1)
informacje wymienione w ust. 1;
2)
miejsce zbycia żywności;
3)
imię, nazwisko oraz adres albo nazwę, siedzibę oraz adres pośrednika, który zbywał żywność podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu.
4. 
Informacje, o których mowa w ust. 1 i 3, są umieszczane w dokumentacji, o której mowa w ust. 1 i 2, niezwłocznie po każdorazowym zbyciu żywności konsumentowi finalnemu.
5. 
Dokumentację, o której mowa w ust. 1 i 2, przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp.Nazwa surowców pochodzenia niezwierzęcegoMaksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy1)Jednostka
1.Jęczmień jary8tona
2.Jęczmień ozimy9tona
3.Gryka2,5tona
4.Kukurydza - ziarno11tona
5.Mozga kanaryjska (kanar)1,5tona
6.Owies jary7tona
7.Proso3,5tona
8.Pszenica orkisz jara - ziarno4tona
9.Pszenica orkisz ozima - ziarno4,5tona
10.Pszenica twarda jara6tona
11.Pszenica twarda ozima6tona
12.Pszenica zwyczajna jara8tona
13.Pszenica zwyczajna ozima9,5tona
14.Pszenżyto jare7tona
15.Pszenżyto ozime9tona
16.Żyto ozime8tona
17.Gorczyca biała2tona
18.Gorczyca sarepska1,5tona
19.Kminek zwyczajny2tona
20.Len zwyczajny2tona
21.Mak1,5tona
22.Słonecznik3,5tona
23.Soja2,5tona
24.Brukiew60tona
25.Rzodkiew oleista1,5tona
26.Ziemniak50tona
27.Bób12tona
28.Brokuł20tona
29.Burak ćwikłowy40tona
30.Burak liściowy65tona
31.Chrzan pospolity15tona
32.Cebula siedmiolatka40tona
33.Cebula50tona
34.Cukinia45tona
35.Cykoria korzeniowa35tona
36.Cykoria liściowa i cykoria sałatowa30tona
37.Czosnek pospolity7tona
38.Dynia olbrzymia55tona
39.Dynia zwyczajna50tona
40.Endywia - endywia eskariola i endywia kędzierzawa45tona
41.Fasola wielokwiatowa2tona
42.Fasola zwykła karłowa11tona
43.Fasola zwykła tyczna2tona
44.Groch8tona
45.Jarmuż27tona
46.Kabaczek50tona
47.Kalafior30tona
48.Kalarepa70tona
49.Kapusta brukselska7tona
50.Kapusta głowiasta biała75tona
51.Kapusta głowiasta czerwona50tona
52.Kapusta pekińska50tona
53.Kapusta włoska35tona
54.Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny11tona
55.Kawon (arbuz)40tona
56.Koper włoski (fenkuł)15tona
57.Kukurydza cukrowa13tona
58.Kukurydza pękająca6tona
59.Marchew70tona
60.Melon50tona
61.Oberżyna17tona
62.Ogórek gruntowy30tona
63.Ogórek pod osłonami35kilogram na metr kwadratowy
64.Papryka słodka gruntowa35tona
65.Papryka słodka pod osłonami50kilogram na metr kwadratowy
66.Pasternak40tona
67.Patison30tona
68.Pietruszka zwyczajna20tona
69.Pomidor gruntowy80tona
70.Pomidor pod osłonami - tunel foliowy40kilogram na metr kwadratowy
71.Pomidor pod osłonami - szklarnia20kilogram na metr kwadratowy
72.Pomidor koktajlowy45tona
73.Por50tona
74.Rabarbar ogrodowy18tona
75.Rzodkiewka20tona
76.Salsefia17tona
77.Sałata gruntowa30tona
78.Seler korzeniowy25tona
79.Seler naciowy60tona
80.Skorzonera (wężymord)20tona
81.Szalotka35tona
82.Szczypiorek30tona
83.Szparag5tona
84.Szpinak20tona
85.Trybuła ogrodowa1tona
86.Agrest14tona
87.Aronia15tona
88.Borówka amerykańska7tona
89.Brzoskwinia16tona
90.Czereśnia12tona
91.Czarny Bez (owoce)14tona
92.Dzika róża (owoce)4tona
93.Gruszka18tona
94.Jabłko25tona
95.Orzech laskowy2tona
96.Malina10tona
97.Jeżyna12tona
98.Morela16tona
99.Morwa4tona
100.Pigwa pospolita8tona
101.Orzech włoski3tona
102.Porzeczka czarna10tona
103.Porzeczka czerwona12tona
104.Porzeczka biała11tona
105.Śliwa domowa10tona
106.Śliwa japońska8tona
107.Truskawka14tona
108.Poziomka12tona
109.Wiśnia16tona
110.Żurawina6tona
111.Tarnina5tona
112.Tymianek ziele3,5tona
113.Bazylia3tona
114.Melisa4,5tona
115.Mięta ziele4,5tona
116.Mięta liść1tona
117.Lebiodka pospolita (oregano) ziele3tona
118.Majeranek ogrodowy ziele3tona
119.Szałwia ziele3tona
120.Szałwia liść1tona
121.Pieczarka30kilogram na metr kwadratowy na cykl
122.Boczniak20kilogram na metr kwadratowy na rzut
123.Inne niż wymienione w lp. 1-122 surowce pochodzenia niezwierzęcego21tona
124.Inne niż wymienione w lp. 1-122 surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami30kilogram na metr kwadratowy
1) Maksymalna ilość w przeliczeniu na 1 ha uprawy nie dotyczy surowców wskazanych w lp. 63, 65, 70, 71, 121, 122 i 124. W tych lp. wskazano maksymalną ilość w przeliczeniu na kg/m2 albo w przeliczeniu na kg/m2/cykl, albo kg/m2/rzut.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO INNEJ NIŻ SUROWCE ORAZ ŻYWNOŚCI ZAWIERAJĄCEJ JEDNOCZEŚNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA NIEZWIERZĘCEGO I PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp.Nazwa żywnościKategorie żywności w obrębie grupy asortymentowejMaksymalna ilośćJednostka
1.Przetwory z owocówsoki owocowe6700litr
dżemy3400kilogram
owoce suszone1600kilogram
inne3900kilogram lub litr
2.Przetwory z warzywkiszonki warzywne5000kilogram
marynaty warzywne3400kilogram
soki warzywne10 000litr
inne6200kilogram lub litr
3.Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki8400kilogram lub litr
4.Przetwory z warzyw i grzybów3400kilogram
5.Przetwory z grzybów200kilogram
6.Przetwory z orzechów700kilogram
7.Przetwory zbożowemąki16 000kilogram
kasze7300kilogram
płatki6500kilogram
otręby5800kilogram
inne8900kilogram
8.Pieczywo15 400kilogram
9.Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka2500kilogram
10.Wyroby cukiernicze700kilogram
11.Przyprawy300kilogram
12.Koncentraty spożywczekoncentraty warzywne2500litr
syropy owocowe2700litr
inne2600litr
13.Oleje1000litr
14.Gotowe posiłki (potrawy) niemięsnepierogi2000kilogram
kopytka i kluski śląskie4000kilogram
knedle z owocami2900kilogram
placki ziemniaczane4000kilogram
inne3300kilogram
15.Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego2400kilogram
16.Napoje bezalkoholowe10 000litr

ZAŁĄCZNIK Nr  3

MAKSYMALNA ILOŚĆ SUROWCÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp.Nazwa surowców pochodzenia zwierzęcegoMaksymalna ilośćJednostka
1.Mleko surowe albo mleko surowe i siara52 000litr
2.Surowa śmietana10 400litr
3.Jaja od drobiu148 200sztuka
4.Jaja od ptaków bezgrzebieniowych800sztuka
5.Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele1)do 5 rodzin pszczelich - 150kilogram
do 10 rodzin pszczelich - 300
do 20 rodzin pszczelich - 600
do 30 rodzin pszczelich - 900
do 40 rodzin pszczelich - 1200
do 50 rodzin pszczelich - 1500
do 60 rodzin pszczelich - 1800
do 70 rodzin pszczelich - 2100
do 80 rodzin pszczelich - 2400
6.Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia1800kilogram
7.Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia2), Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima4), Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae1000kilogram
_________

1) Maksymalną ilość produktów pszczelich nieprzetworzonych określono w zależności od liczby rodzin pszczelich posiadanych przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny.

2) Dawniej Helix pomatia Linné.

3) Dawniej Helix aspersa Müller.

4) Dawniej Helix aspersum maxima lub Helix aspersa aspersa.

ZAŁĄCZNIK Nr  4

MAKSYMALNA ILOŚĆ PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO INNYCH NIŻ SUROWCE ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO

Lp.Nazwa produktów pochodzenia zwierzęcegoMaksymalna ilośćJednostka
1.Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone2300kilogram
2.Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone2100kilogram
3.Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone1100kilogram
4.Produkty mięsne1400kilogram
5.Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa1400kilogram
6.Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie2600kilogram
7.Produkty jajeczne1300kilogram
8.Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego1400kilogram
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1906).