Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe.
Dz.U.2011.85.466
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 31 marca 2011 r.
w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych2)
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Naturalne wody mineralne
Naturalne wody mineralne
Wody źródlane
Wody źródlane
Wody stołowe
Wody stołowe
- pod względem czystości chemicznej muszą spełniać wymagania określone dla środków spożywczych.
Wymagania dotyczące wydobywania, transportu i rozlewu do opakowań naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych
Wymagania dotyczące wydobywania, transportu i rozlewu do opakowań naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych
Przepisy przejściowe i końcowe
Przepisy przejściowe i końcowe
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia:
1) dyrektywy Komisji 2003/40/WE z dnia 16 maja 2003 r. ustanawiającej wykaz, stężenia graniczne i wymogi w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych (Dz. Urz. UE L 126 z 22.05.2003, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 31, str. 193);
2) dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz. Urz. UE L 164 z 26.06.2009, str. 45).
3) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 133, poz. 934, Nr 170, poz. 1217, Nr 190, poz. 1399 i Nr 249, poz. 1834, z 2007 r. Nr 21, poz. 125 i Nr 82, poz. 556, z 2008 r. Nr 138, poz. 865, Nr 154, poz. 958, Nr 199, poz. 1227 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 18, poz. 97 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278 i Nr 76, poz. 489.
4) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 267, poz. 2255, z 2006 r. Nr 170, poz. 1217 i Nr 227, poz. 1658, z 2007 r. Nr 21, poz. 125, Nr 64, poz. 427, Nr 75, poz. 493, Nr 88, poz. 587, Nr 147, poz. 1033, Nr 176, poz. 1238, Nr 181, poz. 1286 i Nr 231, poz. 1704, z 2008 r. Nr 199, poz. 1227 i Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 168, poz. 1323 i Nr 215, poz. 1664, z 2010 r. Nr 44, poz. 253, Nr 96, poz. 620 i Nr 182, poz. 1228 oraz z 2011 r. Nr 32, poz. 159.
5) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (Dz. U. Nr 120, poz. 1256 i Nr 276, poz. 2738).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SKŁADNIKI POTENCJALNIE TOKSYCZNE NATURALNEGO POCHODZENIA WYSTĘPUJĄCE W NATURALNYCH WODACH MINERALNYCH W OPAKOWANIACH ORAZ ICH MAKSYMALNE POZIOMY, KTÓRYCH PRZEKROCZENIE MOŻE STANOWIĆ RYZYKO DLA ZDROWIA
SKŁADNIKI POTENCJALNIE TOKSYCZNE NATURALNEGO POCHODZENIA WYSTĘPUJĄCE W NATURALNYCH WODACH MINERALNYCH W OPAKOWANIACH ORAZ ICH MAKSYMALNE POZIOMY, KTÓRYCH PRZEKROCZENIE MOŻE STANOWIĆ RYZYKO DLA ZDROWIA
Lp. | Składniki | Maksymalne poziomy (mg/l) |
1 | Antymon | 0,0050 |
2 | Arsen ogólny | 0,010 (łącznie) |
3 | Bar | 1,0 |
4 | Bor | 5,0 |
5 | Kadm | 0,003 |
6 | Chrom | 0,050 |
7 | Miedź | 1,0 |
8 | Cyjanki | 0,070 |
9 | Fluorki | 5,0 |
10 | Ołów | 0,010 |
11 | Mangan | 0,50 |
12 | Rtęć | 0,0010 |
13 | Nikiel | 0,020 |
14 | Azotany | 50,0/10,01) |
15 | Azotyny | 0,1 |
16 | Selen | 0,010 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
WYMAGANIA*) DOTYCZĄCE METOD OZNACZANIA SKŁADNIKÓW WYMIENIONYCH W ZAŁĄCZNIKU NR 1 DO ROZPORZĄDZENIA
WYMAGANIA*) DOTYCZĄCE METOD OZNACZANIA SKŁADNIKÓW WYMIENIONYCH W ZAŁĄCZNIKU NR 1 DO ROZPORZĄDZENIA
Lp. | Składniki | Dokładność wartości parametrycznej w % (uwaga 1) | Precyzja wartości parametrycznej w % (uwaga 2) | Granica wykrywania w % wartości parametrycznej (uwaga 3) | Uwagi |
1 | Antymon | 25 | 25 | 25 | |
2 | Arsen | 10 | 10 | 10 | |
3 | Bar | 25 | 25 | 25 | |
4 | Bor | patrz załącznik nr 1 do rozporządzenia | |||
5 | Kadm | 10 | 10 | 10 | |
6 | Chrom | 10 | 10 | 10 | |
7 | Miedź | 10 | 10 | 10 | |
8 | Cyjanki | 10 | 10 | 10 | uwaga 4 |
9 | Fluorki | 10 | 10 | 10 | |
10 | Ołów | 10 | 10 | 10 | |
11 | Mangan | 10 | 10 | 10 | |
12 | Rtęć | 20 | 10 | 20 | |
13 | Nikiel | 10 | 10 | 10 | |
14 | Azotany | 10 | 10 | 10 | |
15 | Azotyny | 10 | 10 | 10 | |
16 | Selen | 10 | 10 | 10 |
*) Wymagane jest, aby analityczne metody ilościowego oznaczania składników wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia umożliwiały co najmniej pomiar stężenia odpowiadający wartości parametrycznej z określoną dokładnością, precyzją i granicą wykrywania. Niezależnie od czułości zastosowanej metody analitycznej, wynik wyraża się, przynajmniej tą samą liczbą miejsc dziesiętnych, jaka została podana dla maksymalnych stężeń ustanowionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
Uwaga 1: Dokładność jest błędem systematycznym i stanowi różnicę między wartością średnią dużej liczby powtórzonych pomiarów a wartością rzeczywistą.
Uwaga 2: Precyzja jest błędem przypadkowym i jest na ogół wyrażana jako odchylenie standardowe (w serii i między seriami) dla próbki wyników ze średniej. Dopuszczalna precyzja jest dwukrotnością względnego odchylenia standardowego.
Uwaga 3: Granicą wykrywania jest stężenie badanego składnika:
- równe trzykrotności względnego odchylenia standardowego w serii próbek o niskich stężeniach oznaczanego składnika,
- albo pięciokrotności względnego odchylenia standardowego w serii próbek wzorcowych.
Uwaga 4: Metoda musi umożliwić oznaczenie łącznej zawartości cyjanków we wszystkich postaciach.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZORCOWY ZAKRES BADAŃ NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH
WZORCOWY ZAKRES BADAŃ NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH
Wskaźniki jakości | Rodzaj i zakres badań | |||
wody | Badania wstępne1) | Badania pełne w związku z oceną i kwalifikacją wody2) | Monitoring3) | Sytuacje wyjątkowe - awaryjne4) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Wskaźniki organoleptyczne | zapach, smak | zapach, smak, mętność, barwa | zapach, smak, mętność, barwa | zgodnie z zaleceniem organów urzędowej |
Wskaźniki fizyczno-chemiczne | przewodność elektryczna, temperatura | przewodność elektryczna, temperatura, pH, radionuklidy | przewodność elektryczna, pH | kontroli żywności |
Składniki niepożądane i toksyczne w nadmiernych stężeniach | azotyny, azotany, amon, ChZT | wszystkie składniki wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia oraz pestycydy, detergenty, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), polichlorowane bifenyle (PCB) | azotyny, azotany, amon, żelazo, ChZT | zgodnie z zaleceniem organów urzędowej kontroli żywności |
Składniki podstawowe | sód, wapń, magnez, żelazo, mangan, chlorki, wodorowęglany, siarczany | amon, lit, sód, potas, stront, żelazo, chlorki, fluorki, bromki, siarczany, wodorowęglany, kwas metakrzemowy, dwutlenek węgla | składniki charakterystyczne wymienione w znakowaniu wody | zgodnie z zaleceniem organów urzędowej kontroli żywności |
Wskaźniki mikrobiologiczne | bakterie grupy coli, Escherichia coli, ogólna liczba bakterii w temp. 20-22°C i 37°C | w zakresie określonym w § 4 ust. 3-5 rozporządzenia |
1) Badania pozwalające na wstępną charakterystykę wody z ujęcia.
2) Badania niezbędne do oceny jakości wody z ujęcia, która ma być wykorzystywana do produkcji wody opakowanej oraz wody w opakowaniu przeznaczonej do obrotu.
3) Badania kontrolne - systematyczne - wody ujmowanej oraz pobranej w krytycznych punktach kontroli określonych w ramach systemu HACCP wdrożonego w zakładzie.
4) Badania zalecane w przypadku zmian jakości wody czerpanej z ujęcia.
ZAŁĄCZNIK Nr 4
KRYTERIA KLASYFIKACJI NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, WÓD ŹRÓDLANYCH I WÓD STOŁOWYCH WEDŁUG POCHODZENIA I STOPNIA NASYCENIA DWUTLENKIEM WĘGLA1)
KRYTERIA KLASYFIKACJI NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, WÓD ŹRÓDLANYCH I WÓD STOŁOWYCH WEDŁUG POCHODZENIA I STOPNIA NASYCENIA DWUTLENKIEM WĘGLA1)
Naturalne wody mineralne, które wydzielają u źródła lub po rozlaniu do opakowań, samorzutnie i w sposób zauważalny dwutlenek węgla w warunkach normalnych temperatury i ciśnienia (naturalne wody mineralne gazowane (musujące)), dzielą się na trzy kategorie, do których stosuje się, odpowiednio, następujące oznakowanie:
1) "naturalna woda mineralna, naturalnie nasycona dwutlenkiem węgla" (gazowana) - dla oznaczenia wody, w której zawartość dwutlenku węgla pochodzącego ze źródła, po ewentualnej dekantacji i butelkowaniu, jest taka sama jak przy ujęciu, a w razie potrzeby woda jest ponownie nasycona pewną ilością dwutlenku węgla pochodzącego z tego samego złoża podziemnego równą ilości utraconej podczas wymienionych procesów;
2) "naturalna woda mineralna wzbogacona dwutlenkiem węgla (CO2) ze źródła" - dla oznaczania wody, w której zawartość dwutlenku węgla pochodzącego ze złoża podziemnego, po odżelazieniu wody i butelkowaniu, jest wyższa od stwierdzonej przy ujęciu;
3) "naturalna woda mineralna, woda źródlana lub woda stołowa nasycona CO2"(gazowana) - dla oznaczania wody, która w procesie rozlewania została nasycona CO2 ze złoża podziemnego lub CO2 o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
2. Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
1) wody nienasycone dwutlenkiem węgla - niegazowane;
2) wody niskonasycone dwutlenkiem węgla - do stężenia 1500 mg/l CO2;
3) wody średnionasycone dwutlenkiem węgla - od 1500 do 4000 mg/l CO2;
4) wody wysokonasycone dwutlenkiem węgla - powyżej 4000 mg/l CO2.
Objaśnienia:
1) Klasyfikacja wód stołowych odnosi się do tych wód w opakowaniach.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
KRYTERIA KLASYFIKACJI CHEMICZNEJ STOSOWANE W ZNAKOWANIU NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH
KRYTERIA KLASYFIKACJI CHEMICZNEJ STOSOWANE W ZNAKOWANIU NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH
Lp. | Określenia | Kryteria |
1 | Bardzo niskozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 50 mg/l |
2 | Niskozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 500 mg/l |
3 | Wysokozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych jest większa od 1500 mg/l |
4 | Zawiera wodorowęglany | Zawartość wodorowęglanów jest wyższa od 600 mg/l |
5 | Zawiera siarczany | Zawartość siarczanów jest wyższa od 200 mg/l |
6 | Zawiera chlorki | Zawartość chlorków jest wyższa od 200 mg/l |
7 | Zawiera wapń | Zawartość wapnia jest wyższa od 150 mg/l |
8 | Zawiera magnez | Zawartość magnezu jest wyższa od 50 mg/l |
9 | Zawiera fluorki | Zawartość fluorków jest wyższa od 1 mg/l |
10 | Zawiera żelazo | Zawartość żelaza dwuwartościowego jest wyższa od 1 mg/l |
11 | Kwasowęglowa | Zawartość naturalnego dwutlenku węgla w wodzie przy ujęciu jest wyższa od 250 mg/l |
12 | Zawiera sód | Zawartość sodu jest wyższa od 200 mg/l |
13 | Odpowiednia dla przygotowania żywności dla niemowląt | Zawartość: - sodu lub chlorków nie jest wyższa od 20 mg/l - fluorków nie jest wyższa od 0,7 mg/l - azotynów nie jest wyższa od 0,02 mg/l - azotanów nie jest wyższa od 10 mg/l |
14 | Odpowiednia dla diety ubogiej w sód | Zawartość sodu jest niższa od 20 mg/l |
15 | Może działać przeczyszczająco | Dla wód ocenionych klinicznie zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia |
16 | Może działać moczopędnie | Dla wód ocenionych klinicznie zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia |
ZAŁĄCZNIK Nr 6
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POZOSTAŁYCH LUB POWSTAŁYCH PODCZAS NAPOWIETRZANIA NATURALNEJ WODY MINERALNEJ LUB WODY ŹRÓDLANEJ POWIETRZEM WZBOGACONYM W OZON
MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POZOSTAŁYCH LUB POWSTAŁYCH PODCZAS NAPOWIETRZANIA NATURALNEJ WODY MINERALNEJ LUB WODY ŹRÓDLANEJ POWIETRZEM WZBOGACONYM W OZON
Lp. | Rodzaj składnika | Maksymalne limity1) (µg/l) |
1 | Ozon rozpuszczony | 50 |
2 | Bromiany | 3 |
3 | Bromopochodne metanu | 1 |
1) Zgodność z maksymalnymi limitami jest monitorowana przez organy urzędowej kontroli żywności podczas butelkowania lub stosowania innej formy pakowania z przeznaczeniem bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (4)
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (4)
- Czy wymagane jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego na usługi wodne (art. 35 ust. 3 pkt 3 pr.wod. - uzdatnianie wód podziemnych i powierzchniowych i ich dystrybucja)?
- Czy sprzedaż wody butelkowej jest dystrybucją wody, o której mowa w art. 35 ust. 3 pkt 3 pr.wod.?
- Czy pozwolenie wodnoprawne powinno obejmować usługę wodną polegającą na poborze wód podziemnych, czy też uzdatnianie wód podziemnych oraz ich dystrybucję?
Akty prawne liczba obiektów na liście: (4)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (1)
Akty implementowane liczba obiektów na liście: (2)
- Dyrektywa 2009/54/WE w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (Wersja przekształcona)
- Dyrektywa 2003/40/WE ustanawiająca wykaz, stężenia graniczne i wymogi w zakresie etykietowania dla składników naturalnych wód mineralnych oraz warunki zastosowania powietrza wzbogaconego w ozon do oczyszczania naturalnych wód mineralnych i wód źródlanych