§ 1. - Procedury urzędowe kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego przeprowadzane przez organy Inspekcji Weterynaryjnej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2008.143.895

Akt utracił moc
Wersja od: 6 sierpnia 2008 r.
§  1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
procedury urzędowych kontroli produktów pochodzenia zwierzęcego przeprowadzanych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, zwanych dalej "urzędowymi kontrolami", w tym szczegółowy sposób i tryb przeprowadzania tych kontroli w produkcji i w obrocie, z uwzględnieniem zakresu czynności kontrolnych, obejmujących kontrolę:
a)
dokumentacji,
b)
obowiązujących w zakładzie wewnętrznych systemów kontroli jakości zdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego i przestrzegania zasad higieny, w tym systemu HACCP,
c)
higieny personelu;
2)
procedury pobierania i analizy próbek;
3)
wzór świadectwa potwierdzającego wyniki badanych próbek.
2.
Wzór świadectwa, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, jest określony w załączniku do rozporządzenia.