Art. 37. - Rolnictwo ekologiczne i produkcja ekologiczna.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1235 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 29 czerwca 2023 r.
Art.  37. 
1. 
Rejestr inspektorów rolnictwa ekologicznego, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, staje się rejestrem, o którym mowa w art. 14 ust. 1.
2. 
Inspektorów rolnictwa ekologicznego wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1)
ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt - uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a)
nieprzetworzone rośliny i produkty roślinne, w tym nasiona i inny materiał przeznaczony do reprodukcji roślin, oraz
b)
zwierzęta gospodarskie i nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego;
2)
produkty akwakultury i wodorosty morskie - uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzaju specjalizacji algi i nieprzetworzone produkty akwakultury;
3)
przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz lub drożdży - uznaje się za wpisanych do rejestru, o którym mowa w art. 14 ust. 1, w zakresie rodzajów specjalizacji:
a)
przetworzone produkty rolne, w tym produkty akwakultury, do wykorzystania jako żywność,
b)
pasza oraz
c)
wino.
3. 
Inspektorzy rolnictwa ekologicznego wpisani do rejestru, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy uchylanej w art. 42, w zakresie rodzajów specjalizacji:
1)
zbiór ze stanu naturalnego,
2)
pszczelarstwo,
3)
wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich

- mogą przeprowadzać kontrolę urzędową w zakresie tych specjalizacji przez 2 lata od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.