Stawki opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1672

Akt obowiązujący
Wersja od: 24 grudnia 2022 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 lipca 2022 r.
w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną

Na podstawie art. 34 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 306 oraz z 2022 r. poz. 974 i 1570) zarządza się, co następuje:
1. 
Stawki opłat za wykonywanie przez Inspekcję Weterynaryjną czynności, o których mowa w art. 31 ust. 1 pkt 1-12 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwanej dalej "ustawą", są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Stawki opłat za wykonywanie przez Inspekcję Weterynaryjną czynności polegających na badaniach próbek, o których mowa w art. 31 ust. 1 pkt 13 ustawy, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. 
W przypadku wykonywania czynności polegających na badaniach próbek, o których mowa w art. 31 ust. 1 pkt 13 ustawy, innych niż czynności wskazane w załączniku nr 2 do rozporządzenia opłatę pobiera się w wysokości opłaty za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.
W przypadku gdy w tym samym zakładzie sprawowano jednocześnie nadzór, o którym mowa w poz. 9 i 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia, minimalną opłatę w wysokości 112,80 zł pobiera się raz, jeżeli suma należnych opłat za ten nadzór jest niższa od tej kwoty.
Stawki opłat określone w załącznikach nr 1 i 2 do rozporządzenia, z wyłączeniem stawek określonych w poz. 3 załącznika nr 1 do rozporządzenia, w przypadku gdy czynności będące podstawą naliczenia tych opłat są wykonywane:
1)
między godzinami 22.00 a 6.00 - podwyższa się o 15%;
2)
w dni ustawowo wolne od pracy i soboty - podwyższa się o 20%.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 11 sierpnia 2022 r. 2

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1  3  

STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 1-12 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ

Poz.Rodzaj czynnościOpłata w zł
1Kontrola zwierząt przeznaczonych do wywozu, handlu lub przemieszczania w celach niehandlowych albo umieszczenia na rynku krajowym:
1) innych niż świnie:
a) trwająca nie dłużej niż godzinę,112,80
b) trwająca dłużej niż godzinę:
- za pierwszą godzinę,112,8
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny;14,10
2) świń:
a) trwająca nie dłużej niż 15 minut,42,30
b) trwająca dłużej niż 15 minut:
- za pierwsze 15 minut,42,30
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszych 15 minut.14,10
2Kontrola produktów przeznaczonych do wywozu, handlu albo umieszczenia na rynku krajowym:
1) trwająca nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwająca dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
3Przeprowadzenie kontroli urzędowych i wykonywanie innych czynności urzędowych w przypadkach, o których mowa w art. 47 ust. 1 lit. a, b oraz d-f i art. 65 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz. Urz. UE L 95 z 07.04.2017, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem 2017/625" - za przesyłkę:
1) materiału biologicznego;56,40
2) słomy i siana;169,20
3) produktów złożonych:
a) o wadze do 6 ton,143,41
b) o wadze powyżej 6 ton;369,98
4) pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów pochodzących z tkanek zwierząt.169,20
4Przeprowadzenie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych w przypadku zwierząt określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 48 lit. b rozporządzenia 2017/625 - za przesyłkę.56,40
5Nadzór nad przeprowadzeniem uboju zwierząt - za:
1) sztukę bydła i zwierzę gospodarskie nieparzystokopytne,16,6991
2) świnię,4,5645
3) owcę lub kozę,8,00
4) sztukę drobiu niebędącego dzikim ptakiem, o którym mowa w pkt 8,0,0430
5) ptaka bezgrzebieniowego,13,2144
6) zajęczaka,0,1086
7) zwierzę kopytne dzikie utrzymywane w warunkach fermowych,57,4861
8) dzikiego ptaka nieuznawanego za zwierzę gospodarskie, ale który jest utrzymywany tak jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych0,0369
- z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1-8, nie może być niższa niż:112,80
6Oględziny tusz zwierząt łownych, o których mowa w ust. 1.5 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 853/2004", wraz z ewentualnym badaniem narządów wewnętrznych i badaniem na obecność włośni:
1) trwające nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwające dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
7Badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w ust. 1.5 załącznika I do rozporządzenia nr 853/2004:
1) trwające nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwające dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
8Nadzór nad rozbiorem mięsa - za tonę mięsa wprowadzanego do zakładu6,00
- z tym że opłata nie może być niższa niż:112,80
9Nadzór nad produkcją mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz produktów mięsnych - za tonę wprowadzanych do zakładu mięsa lub produktów mięsnych6,00
- z tym że opłata nie może być niższa niż:112,80
10Nadzór nad porcjowaniem, pakowaniem i przepakowywaniem mięsa, mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz produktów mięsnych - za tonę mięsa6,00
- z tym że opłata nie może być niższa niż:112,80
11Nadzór nad:
1) punktami odbioru mleka:
a) trwający nie dłużej niż godzinę,112,80
b) trwający dłużej niż godzinę:
- za pierwszą godzinę,112,80
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny,14,10
2) przetwórstwem mleka - za tonę produktów wprowadzonych do zakładu0,0033
- z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, nie może być niższa niż:112,80
12Nadzór nad przetwórstwem, pakowaniem i przepakowywaniem jaj konsumpcyjnych oraz przetwórstwem, pakowaniem lub przepakowywaniem produktów jajecznych - za tonę jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych wprowadzonych do zakładu0,0520
- z tym że opłata nie może być niższa niż:112,80
13Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu lub jaj i gamet przeznaczonych do celów hodowlanych:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
14Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
15Nadzór nad obrotem zwierzętami, pośrednictwem w tym obrocie i przewozem zwierząt, a także nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, punktami kontroli, targowiskami oraz wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
16Nadzór nad wyładowywaniem albo pierwszą sprzedażą produktów rybołówstwa ze statków rybackich:
1) do 50 ton - za tonę,3,86
2) powyżej 50 ton:
a) za pierwsze 50 ton,193,00
b) za każdą następną tonę1,93
- z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, nie może być niższa niż:112,80
17Nadzór nad obróbką lub przetwórstwem ryb, skorupiaków, mięczaków i żab lub produktów pochodzących z ryb, skorupiaków, mięczaków i żab oraz nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statków przetwórni - za tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni3,86
- z tym że opłata nie może być niższa niż:112,80
18Nadzór nad przechowywaniem mięsa, mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie, produktów mięsnych, produktów mlecznych, jaj konsumpcyjnych, produktów jajecznych, ryb, skorupiaków, mięczaków i żab oraz produktów pochodzących z ryb, skorupiaków, mięczaków i żab:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
19Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią:
1) trwający nie dłużej niż 2 godziny;42,30
2) trwający dłużej niż 2 godziny:
a) za pierwsze 2 godziny,42,30
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin.3,53
20Nadzór nad wytwarzaniem, wprowadzaniem do obrotu i transportem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu oraz nad warunkami przechowywania lub sprzedaży tych pasz:112,80
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
21Nadzór nad prowadzeniem działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej:
1) trwający nie dłużej niż 2 godziny;42,30
2) trwający dłużej niż 2 godziny:
a) za 2 godziny,42,30
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin.3,53
22Nadzór nad porcjowaniem, pakowaniem i przepakowywaniem miodu:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
23Nadzór nad produkcją żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym:
1) trwający nie dłużej niż 2 godziny;42,30
2) trwający dłużej niż 2 godziny:
a) za 2 godziny,42,30
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin.3,53
24Nadzór nad obrotem hurtowym produktami leczniczymi weterynaryjnymi prowadzonym w hurtowniach farmaceutycznych tych produktów:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
25Nadzór nad obrotem detalicznym produktami leczniczymi weterynaryjnymi prowadzonym w zakładach leczniczych dla zwierząt oraz nad ilością produktów leczniczych weterynaryjnych stosowanych w tych zakładach:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
26Nadzór nad obrotem detalicznym produktami leczniczymi weterynaryjnymi, które są wydawane bez przepisu lekarza, sprawowanym u przedsiębiorców prowadzących działalność w tym zakresie po zgłoszeniu wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
27Nadzór nad produkcją wysoko rafinowanego siarczanu chondroityny, kwasu hialuronowego, innych produktów z hydrolizowanych cząstek, chitozanu, glukozaminy, podpuszczki, karuku i aminokwasów:
1) trwający nie dłużej niż godzinę;112,80
2) trwający dłużej niż godzinę:
a) za pierwszą godzinę,112,80
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny.14,10
28Nadzór nad produkcją żelatyny i kolagenu - za tonę surowca do produkcji2,2715
- z tym że opłata nie może być niższa niż:112,80
29Kontrola statku rybackiego, w tym statku chłodni, statku zamrażalni i statku przetwórni - za każdą rozpoczętą godzinę nadzoru.112,80
30Złożenie wniosku o wydanie decyzji, o której mowa w art. 25a ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 306, z późn. zm.).195,14
31Złożenie wniosku o wydanie zatwierdzenia, o którym mowa w art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2022 r. poz. 572).63,82
32Złożenie wniosku o zatwierdzenie projektu technologicznego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753, z późn. zm.):
1) zakładu przetwórstwa mleka, w którym maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna

ma wynosić nie więcej niż 5 ton;

129,48
2) zakładu pakowania, o którym mowa w ust. 5.4 załącznika I do rozporządzenia nr 853/2004, w którym maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić nie więcej niż 5 ton;129,48
3) punktu skupu mleka;129,48
4) zakładu innego niż zakłady określone w pkt 1-3.587,95
33Złożenie wniosku, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, o zatwierdzenie:
1) rzeźni, w której maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna wynosi powyżej:

a) 20 jednostek przeliczeniowych, o których mowa w art. 32 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwierząt gospodarskich kopytnych lub kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,

b) 3000 sztuk drobiu,

c) 100 sztuk ptaków bezgrzebieniowych,

d) 3000 sztuk zajęczaków, nutrii, dzikiego ptactwa nieuznawanego za zwierzęta gospodarskie, ale które jest utrzymywane tak jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych;

1088,82
2) zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa, a także zakładu przetwórstwa mięsa, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton mięsa bez kości lub równoważną ilość mięsa z kością;1088,82
3) zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton;1088,82
4) zakładu przetwarzającego żelatynę i kolagen;1088,82
5) zakładu innego niż zakłady określone w pkt 1-4.366,66
34Złożenie wniosku o nadanie zakładowi uprawnienia, o którym mowa w art. 21a ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.365,66
35Złożenie wniosku, o którym mowa w art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. z 2021 r. poz. 278, z późn. zm.).169,20
36Złożenie wniosku o wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłki:
1) zwierząt zawierającej:
a) do 100 gatunków zwierząt,173,90
b) od 101 do 300 gatunków zwierząt,408,90
c) powyżej 300 gatunków zwierząt;761,40
2) próbek badawczych i diagnostycznych zawierających uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne;544,71
3) innych produktów niż produkty określone w pkt 2.112,80
37Złożenie wniosku o wydanie świadectwa zatwierdzenia środka transportu przeznaczonego do długotrwałego transportu zwierząt.300,00
38Wydanie decyzji, o której mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 576/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie przemieszczania o charakterze niehandlowym zwierząt domowych oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 998/2003 (Dz. Urz. UE L 178 z 28.06.2013, str. 1).112,80
39Kontrola urzędowa, o której mowa w art. 79 ust. 2 lit. b rozporządzenia 2017/625.436,16
40Kontrola urzędowa, o której mowa w art. 79 ust. 2 lit. c rozporządzenia 2017/625:
1) rzeźni;

2) zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa i zakładu przetwórstwa mięsa;

3) zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych;

4) zakładu przetwórstwa mleka;

5) zakładu pakowania jaj;

6) zakładu produkcji jaj płynnych i zakładu przetwórstwa j aj;

7) innego zakładu zatwierdzonego;

8) zakładu, który podlega rejestracji zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE)

nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), z wyłączeniem ferm jaj konsumpcyjnych, podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny lub podmiotu prowadzącego sprzedaż bezpośrednią;

351,88
9) zakładu prowadzącego działalność w zakresie pasz;154,54
10) zakładu prowadzącego działalność w zakresie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych;165,15
11) działalności polegającej na obrocie zwierzętami, pośrednictwie w tym obrocie lub skupie zwierząt, działalności polegającej na przewozie zwierząt, a także kontrola miejsc gromadzenia zwierząt, punktu kontroli, targowiska;178,15
12) centrum pozyskiwania i przechowywania nasienia, zespołu pozyskiwania i produkcji zarodków, punktu kopulacyjnego;167,57
13) zakładu drobiu;348,14
14) schroniska dla zwierząt;169,50
15) miejsca chowu lub hodowli zwierząt akwakultury;188,13
16) miejsca chowu lub hodowli zwierząt dzikich utrzymywanych jak zwierzęta gospodarskie, w tym jeleniowatych;200,28
17) gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie w celu wprowadzania tych zwierząt lub produktów z tych zwierząt lub od tych zwierząt na rynek - w przypadku gospodarstwa utrzymującego:
a) drób,221,05
b) bydło,205,83
c) świnie,172,87
d) pozostałe zwierzęta;212,71
18) obrotu produktami leczniczymi weterynaryjnymi lub ilości stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych;645,44
19) wytwarzania lub wprowadzania do obrotu pasz leczniczych lub produktów pośrednich lub dystrybucji pasz leczniczych;645,44
20) inne kontrole urzędowe niż kontrole określone w pkt 1-19.112,80
41Kontrola oczyszczania lub odkażania środków transportu używanych do przewozu zwierząt gospodarskich powracających na terytorium Unii Europejskiej z państw trzecich - nakazanych w przepisach wydanych na podstawie art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2020 r. poz. 1421, z późn. zm.).57,14
42Kontrola środków transportu, o których mowa w art. 44 ust. 4 lit. a rozporządzenia 2017/625.57,14

ZAŁĄCZNIK Nr  2

STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI POLEGAJĄCYCH NA BADANIACH PRÓBEK, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 13 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ

Poz.Rodzaj badaniaOpłata w zł
1Badania żywności:
1) badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego;149,60
2) badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego.434,28
2Badania zwierząt:
1) badanie histopatologiczne;145,78
2) badanie sekcyjne zwierzęcia:
a) psów i innych dużych ssaków,248,16
b) innych zwierząt niewymienionych w lit. a;46,53
3) oznaczanie antybiotykooporności szczepu bakteryjnego;62,04
4) badanie mikrobiologiczne materiału klinicznego pochodzącego od zwierząt

(bez antybiogramu);

77,55
5) badanie parazytologiczne;63,32
6) badanie techniką PCR (badanie puli);93,06
7) badanie metodą hodowli komórkowej;308,58
8) badanie metodą immunodyfuzji;62,04
9) badanie metodą ELISA pobranych próbek podczas jednego próbkobrania:
a) nie więcej niż dwóch próbek,40,00
b) trzeciej i każdej następnej próbki - za próbkę;18,61
10) badanie metodą OWD.104,73
3Badania pasz, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych:
1) liczba Enterobacteriaceae;91,27
2) obecność pałeczek Salmonella spp.;92,57
3) obecność przetworzonego białka zwierzęcego;217,33
4) ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych;76,12
5) wilgotność i zawartość innych substancji lotnych;147,99
6) zawartość azotu - zawartość białka ogólnego z obliczeń;227,14
7) zawartość popiołu surowego;158,29
8) zawartość tłuszczu surowego;198,06
9) liczba Clostridium perfringens;55,20
10) obecność kokcydiostatyki - monenzyna, salinomycyna, narazyna;157,23
11) obecność substancji przeciwbakteryjnych;155,10
12) obecność DNA modyfikacji genetycznych;60,63
13) ekstrakcja DNA roślinnego;305,37
14) ocena homogeniczności (jednorodności) mieszanek paszowych na podstawie badania stopnia wymieszania wybranego składnika;496,32
15) oznaczanie zawartości włókna surowego;310,20
16) makroelementy - zawartość wapnia (Ca), potasu (K), magnezu (Mg) i sodu (Na);341,22
17) zawartość fosforu (P);328,01
18) mikroelementy - zawartość manganu (Mn), miedzi (Cu), żelaza (Fe) i cynku (Zn);288,49
19) metale toksyczne - zawartość:
a) rtęci (Hg),162,03
b) kadmu (Cd), ołowiu (Pb),236,34
c) arsenu (As);473,93
20) zawartość kobaltu (Co);232,10
21) zawartość molibdenu (Mo);232,10
22) zawartość selenu (Se);486,57
23) zawartość azotynów;178,03
24) zawartość fipronilu;168,14
25) oznaczanie pestycydów;1239,77
26) zawartość mykotoksyn;398,62
27) zawartość mocznika;272,98
28) obecność niedozwolonych antybiotykowych stymulatorów wzrostu;162,37
29) obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących w 0,0001 g [N].100,07
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 października 2021 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1950).
2 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2006 r. w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej (Dz. U. z 2013 r. poz. 388), które traci moc z dniem 11 sierpnia 2022 r. w związku z wejściem w życie ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o zmianie ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1570).
3 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 29 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2550) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 grudnia 2022 r.