Stawki opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną.
Dz.U.2022.1672
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 lipca 2022 r.
w sprawie stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 3
STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 1-12 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 1-12 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
Poz. | Rodzaj czynności | Opłata w zł |
1 | Kontrola zwierząt przeznaczonych do wywozu, handlu lub przemieszczania w celach niehandlowych albo umieszczenia na rynku krajowym: | |
1) innych niż świnie: | ||
a) trwająca nie dłużej niż godzinę, | 112,80 | |
b) trwająca dłużej niż godzinę: | ||
- za pierwszą godzinę, | 112,8 | |
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny; | 14,10 | |
2) świń: | ||
a) trwająca nie dłużej niż 15 minut, | 42,30 | |
b) trwająca dłużej niż 15 minut: | ||
- za pierwsze 15 minut, | 42,30 | |
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszych 15 minut. | 14,10 | |
2 | Kontrola produktów przeznaczonych do wywozu, handlu albo umieszczenia na rynku krajowym: | |
1) trwająca nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwająca dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
3 | Przeprowadzenie kontroli urzędowych i wykonywanie innych czynności urzędowych w przypadkach, o których mowa w art. 47 ust. 1 lit. a, b oraz d-f i art. 65 ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylającego rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (Dz. Urz. UE L 95 z 07.04.2017, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem 2017/625" - za przesyłkę: | |
1) materiału biologicznego; | 56,40 | |
2) słomy i siana; | 169,20 | |
3) produktów złożonych: | ||
a) o wadze do 6 ton, | 143,41 | |
b) o wadze powyżej 6 ton; | 369,98 | |
4) pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów pochodzących z tkanek zwierząt. | 169,20 | |
4 | Przeprowadzenie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych w przypadku zwierząt określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 48 lit. b rozporządzenia 2017/625 - za przesyłkę. | 56,40 |
5 | Nadzór nad przeprowadzeniem uboju zwierząt - za: | |
1) sztukę bydła i zwierzę gospodarskie nieparzystokopytne, | 16,6991 | |
2) świnię, | 4,5645 | |
3) owcę lub kozę, | 8,00 | |
4) sztukę drobiu niebędącego dzikim ptakiem, o którym mowa w pkt 8, | 0,0430 | |
5) ptaka bezgrzebieniowego, | 13,2144 | |
6) zajęczaka, | 0,1086 | |
7) zwierzę kopytne dzikie utrzymywane w warunkach fermowych, | 57,4861 | |
8) dzikiego ptaka nieuznawanego za zwierzę gospodarskie, ale który jest utrzymywany tak jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych | 0,0369 | |
- z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1-8, nie może być niższa niż: | 112,80 | |
6 | Oględziny tusz zwierząt łownych, o których mowa w ust. 1.5 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 853/2004", wraz z ewentualnym badaniem narządów wewnętrznych i badaniem na obecność włośni: | |
1) trwające nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwające dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
7 | Badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w ust. 1.5 załącznika I do rozporządzenia nr 853/2004: | |
1) trwające nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwające dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
8 | Nadzór nad rozbiorem mięsa - za tonę mięsa wprowadzanego do zakładu | 6,00 |
- z tym że opłata nie może być niższa niż: | 112,80 | |
9 | Nadzór nad produkcją mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz produktów mięsnych - za tonę wprowadzanych do zakładu mięsa lub produktów mięsnych | 6,00 |
- z tym że opłata nie może być niższa niż: | 112,80 | |
10 | Nadzór nad porcjowaniem, pakowaniem i przepakowywaniem mięsa, mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie oraz produktów mięsnych - za tonę mięsa | 6,00 |
- z tym że opłata nie może być niższa niż: | 112,80 | |
11 | Nadzór nad: | |
1) punktami odbioru mleka: | ||
a) trwający nie dłużej niż godzinę, | 112,80 | |
b) trwający dłużej niż godzinę: | ||
- za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
- za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny, | 14,10 | |
2) przetwórstwem mleka - za tonę produktów wprowadzonych do zakładu | 0,0033 | |
- z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, nie może być niższa niż: | 112,80 | |
12 | Nadzór nad przetwórstwem, pakowaniem i przepakowywaniem jaj konsumpcyjnych oraz przetwórstwem, pakowaniem lub przepakowywaniem produktów jajecznych - za tonę jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych wprowadzonych do zakładu | 0,0520 |
- z tym że opłata nie może być niższa niż: | 112,80 | |
13 | Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego, jaj wylęgowych drobiu lub jaj i gamet przeznaczonych do celów hodowlanych: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
14 | Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
15 | Nadzór nad obrotem zwierzętami, pośrednictwem w tym obrocie i przewozem zwierząt, a także nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, punktami kontroli, targowiskami oraz wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
16 | Nadzór nad wyładowywaniem albo pierwszą sprzedażą produktów rybołówstwa ze statków rybackich: | |
1) do 50 ton - za tonę, | 3,86 | |
2) powyżej 50 ton: | ||
a) za pierwsze 50 ton, | 193,00 | |
b) za każdą następną tonę | 1,93 | |
- z tym że opłata za czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, nie może być niższa niż: | 112,80 | |
17 | Nadzór nad obróbką lub przetwórstwem ryb, skorupiaków, mięczaków i żab lub produktów pochodzących z ryb, skorupiaków, mięczaków i żab oraz nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statków przetwórni - za tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni | 3,86 |
- z tym że opłata nie może być niższa niż: | 112,80 | |
18 | Nadzór nad przechowywaniem mięsa, mięsa mielonego, surowych wyrobów mięsnych, mięsa oddzielonego mechanicznie, produktów mięsnych, produktów mlecznych, jaj konsumpcyjnych, produktów jajecznych, ryb, skorupiaków, mięczaków i żab oraz produktów pochodzących z ryb, skorupiaków, mięczaków i żab: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
19 | Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią: | |
1) trwający nie dłużej niż 2 godziny; | 42,30 | |
2) trwający dłużej niż 2 godziny: | ||
a) za pierwsze 2 godziny, | 42,30 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin. | 3,53 | |
20 | Nadzór nad wytwarzaniem, wprowadzaniem do obrotu i transportem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu oraz nad warunkami przechowywania lub sprzedaży tych pasz: | 112,80 |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
21 | Nadzór nad prowadzeniem działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej: | |
1) trwający nie dłużej niż 2 godziny; | 42,30 | |
2) trwający dłużej niż 2 godziny: | ||
a) za 2 godziny, | 42,30 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin. | 3,53 | |
22 | Nadzór nad porcjowaniem, pakowaniem i przepakowywaniem miodu: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
23 | Nadzór nad produkcją żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym: | |
1) trwający nie dłużej niż 2 godziny; | 42,30 | |
2) trwający dłużej niż 2 godziny: | ||
a) za 2 godziny, | 42,30 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie 2 godzin. | 3,53 | |
24 | Nadzór nad obrotem hurtowym produktami leczniczymi weterynaryjnymi prowadzonym w hurtowniach farmaceutycznych tych produktów: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
25 | Nadzór nad obrotem detalicznym produktami leczniczymi weterynaryjnymi prowadzonym w zakładach leczniczych dla zwierząt oraz nad ilością produktów leczniczych weterynaryjnych stosowanych w tych zakładach: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
26 | Nadzór nad obrotem detalicznym produktami leczniczymi weterynaryjnymi, które są wydawane bez przepisu lekarza, sprawowanym u przedsiębiorców prowadzących działalność w tym zakresie po zgłoszeniu wojewódzkiemu lekarzowi weterynarii: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
27 | Nadzór nad produkcją wysoko rafinowanego siarczanu chondroityny, kwasu hialuronowego, innych produktów z hydrolizowanych cząstek, chitozanu, glukozaminy, podpuszczki, karuku i aminokwasów: | |
1) trwający nie dłużej niż godzinę; | 112,80 | |
2) trwający dłużej niż godzinę: | ||
a) za pierwszą godzinę, | 112,80 | |
b) za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny. | 14,10 | |
28 | Nadzór nad produkcją żelatyny i kolagenu - za tonę surowca do produkcji | 2,2715 |
- z tym że opłata nie może być niższa niż: | 112,80 | |
29 | Kontrola statku rybackiego, w tym statku chłodni, statku zamrażalni i statku przetwórni - za każdą rozpoczętą godzinę nadzoru. | 112,80 |
30 | Złożenie wniosku o wydanie decyzji, o której mowa w art. 25a ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2021 r. poz. 306, z późn. zm.). | 195,14 |
31 | Złożenie wniosku o wydanie zatwierdzenia, o którym mowa w art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2022 r. poz. 572). | 63,82 |
32 | Złożenie wniosku o zatwierdzenie projektu technologicznego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2020 r. poz. 1753, z późn. zm.): | |
1) zakładu przetwórstwa mleka, w którym maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić nie więcej niż 5 ton; | 129,48 | |
2) zakładu pakowania, o którym mowa w ust. 5.4 załącznika I do rozporządzenia nr 853/2004, w którym maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić nie więcej niż 5 ton; | 129,48 | |
3) punktu skupu mleka; | 129,48 | |
4) zakładu innego niż zakłady określone w pkt 1-3. | 587,95 | |
33 | Złożenie wniosku, o którym mowa w art. 21 ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego, o zatwierdzenie: | |
1) rzeźni, w której maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna wynosi powyżej: a) 20 jednostek przeliczeniowych, o których mowa w art. 32 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej, zwierząt gospodarskich kopytnych lub kopytnych zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, b) 3000 sztuk drobiu, c) 100 sztuk ptaków bezgrzebieniowych, d) 3000 sztuk zajęczaków, nutrii, dzikiego ptactwa nieuznawanego za zwierzęta gospodarskie, ale które jest utrzymywane tak jak zwierzęta gospodarskie, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych; | 1088,82 | |
2) zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa, a także zakładu przetwórstwa mięsa, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton mięsa bez kości lub równoważną ilość mięsa z kością; | 1088,82 | |
3) zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych, w których maksymalna tygodniowa zdolność produkcyjna ma wynosić powyżej 5 ton; | 1088,82 | |
4) zakładu przetwarzającego żelatynę i kolagen; | 1088,82 | |
5) zakładu innego niż zakłady określone w pkt 1-4. | 366,66 | |
34 | Złożenie wniosku o nadanie zakładowi uprawnienia, o którym mowa w art. 21a ust. 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego. | 365,66 |
35 | Złożenie wniosku, o którym mowa w art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. z 2021 r. poz. 278, z późn. zm.). | 169,20 |
36 | Złożenie wniosku o wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłki: | |
1) zwierząt zawierającej: | ||
a) do 100 gatunków zwierząt, | 173,90 | |
b) od 101 do 300 gatunków zwierząt, | 408,90 | |
c) powyżej 300 gatunków zwierząt; | 761,40 | |
2) próbek badawczych i diagnostycznych zawierających uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego lub produkty pochodne; | 544,71 | |
3) innych produktów niż produkty określone w pkt 2. | 112,80 | |
37 | Złożenie wniosku o wydanie świadectwa zatwierdzenia środka transportu przeznaczonego do długotrwałego transportu zwierząt. | 300,00 |
38 | Wydanie decyzji, o której mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 576/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie przemieszczania o charakterze niehandlowym zwierząt domowych oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 998/2003 (Dz. Urz. UE L 178 z 28.06.2013, str. 1). | 112,80 |
39 | Kontrola urzędowa, o której mowa w art. 79 ust. 2 lit. b rozporządzenia 2017/625. | 436,16 |
40 | Kontrola urzędowa, o której mowa w art. 79 ust. 2 lit. c rozporządzenia 2017/625: | |
1) rzeźni; 2) zakładu rozbioru mięsa, zakładu obróbki dziczyzny, zakładu mielenia mięsa, zakładu produkującego surowe wyroby mięsne, zakładu mechanicznego odkostniania mięsa i zakładu przetwórstwa mięsa; 3) zakładu zajmującego się świeżymi rybami, zakładu przetwórstwa produktów rybołówstwa, zakładu mechanicznego odkostniania produktów rybołówstwa oraz zakładu wysyłki i zakładu oczyszczania żywych mięczaków dwuskorupowych; 4) zakładu przetwórstwa mleka; 5) zakładu pakowania jaj; 6) zakładu produkcji jaj płynnych i zakładu przetwórstwa j aj; 7) innego zakładu zatwierdzonego; 8) zakładu, który podlega rejestracji zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm. - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319), z wyłączeniem ferm jaj konsumpcyjnych, podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny lub podmiotu prowadzącego sprzedaż bezpośrednią; | 351,88 | |
9) zakładu prowadzącego działalność w zakresie pasz; | 154,54 | |
10) zakładu prowadzącego działalność w zakresie ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych; | 165,15 | |
11) działalności polegającej na obrocie zwierzętami, pośrednictwie w tym obrocie lub skupie zwierząt, działalności polegającej na przewozie zwierząt, a także kontrola miejsc gromadzenia zwierząt, punktu kontroli, targowiska; | 178,15 | |
12) centrum pozyskiwania i przechowywania nasienia, zespołu pozyskiwania i produkcji zarodków, punktu kopulacyjnego; | 167,57 | |
13) zakładu drobiu; | 348,14 | |
14) schroniska dla zwierząt; | 169,50 | |
15) miejsca chowu lub hodowli zwierząt akwakultury; | 188,13 | |
16) miejsca chowu lub hodowli zwierząt dzikich utrzymywanych jak zwierzęta gospodarskie, w tym jeleniowatych; | 200,28 | |
17) gospodarstwa utrzymującego zwierzęta gospodarskie w celu wprowadzania tych zwierząt lub produktów z tych zwierząt lub od tych zwierząt na rynek - w przypadku gospodarstwa utrzymującego: | ||
a) drób, | 221,05 | |
b) bydło, | 205,83 | |
c) świnie, | 172,87 | |
d) pozostałe zwierzęta; | 212,71 | |
18) obrotu produktami leczniczymi weterynaryjnymi lub ilości stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych; | 645,44 | |
19) wytwarzania lub wprowadzania do obrotu pasz leczniczych lub produktów pośrednich lub dystrybucji pasz leczniczych; | 645,44 | |
20) inne kontrole urzędowe niż kontrole określone w pkt 1-19. | 112,80 | |
41 | Kontrola oczyszczania lub odkażania środków transportu używanych do przewozu zwierząt gospodarskich powracających na terytorium Unii Europejskiej z państw trzecich - nakazanych w przepisach wydanych na podstawie art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2020 r. poz. 1421, z późn. zm.). | 57,14 |
42 | Kontrola środków transportu, o których mowa w art. 44 ust. 4 lit. a rozporządzenia 2017/625. | 57,14 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI POLEGAJĄCYCH NA BADANIACH PRÓBEK, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 13 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
STAWKI OPŁAT ZA WYKONYWANIE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ CZYNNOŚCI POLEGAJĄCYCH NA BADANIACH PRÓBEK, O KTÓRYCH MOWA W ART. 31 UST. 1 PKT 13 USTAWY Z DNIA 29 STYCZNIA 2004 R. O INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
Poz. | Rodzaj badania | Opłata w zł |
1 | Badania żywności: | |
1) badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego; | 149,60 | |
2) badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego. | 434,28 | |
2 | Badania zwierząt: | |
1) badanie histopatologiczne; | 145,78 | |
2) badanie sekcyjne zwierzęcia: | ||
a) psów i innych dużych ssaków, | 248,16 | |
b) innych zwierząt niewymienionych w lit. a; | 46,53 | |
3) oznaczanie antybiotykooporności szczepu bakteryjnego; | 62,04 | |
4) badanie mikrobiologiczne materiału klinicznego pochodzącego od zwierząt (bez antybiogramu); | 77,55 | |
5) badanie parazytologiczne; | 63,32 | |
6) badanie techniką PCR (badanie puli); | 93,06 | |
7) badanie metodą hodowli komórkowej; | 308,58 | |
8) badanie metodą immunodyfuzji; | 62,04 | |
9) badanie metodą ELISA pobranych próbek podczas jednego próbkobrania: | ||
a) nie więcej niż dwóch próbek, | 40,00 | |
b) trzeciej i każdej następnej próbki - za próbkę; | 18,61 | |
10) badanie metodą OWD. | 104,73 | |
3 | Badania pasz, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów pochodnych: | |
1) liczba Enterobacteriaceae; | 91,27 | |
2) obecność pałeczek Salmonella spp.; | 92,57 | |
3) obecność przetworzonego białka zwierzęcego; | 217,33 | |
4) ogólna liczba drobnoustrojów tlenowych; | 76,12 | |
5) wilgotność i zawartość innych substancji lotnych; | 147,99 | |
6) zawartość azotu - zawartość białka ogólnego z obliczeń; | 227,14 | |
7) zawartość popiołu surowego; | 158,29 | |
8) zawartość tłuszczu surowego; | 198,06 | |
9) liczba Clostridium perfringens; | 55,20 | |
10) obecność kokcydiostatyki - monenzyna, salinomycyna, narazyna; | 157,23 | |
11) obecność substancji przeciwbakteryjnych; | 155,10 | |
12) obecność DNA modyfikacji genetycznych; | 60,63 | |
13) ekstrakcja DNA roślinnego; | 305,37 | |
14) ocena homogeniczności (jednorodności) mieszanek paszowych na podstawie badania stopnia wymieszania wybranego składnika; | 496,32 | |
15) oznaczanie zawartości włókna surowego; | 310,20 | |
16) makroelementy - zawartość wapnia (Ca), potasu (K), magnezu (Mg) i sodu (Na); | 341,22 | |
17) zawartość fosforu (P); | 328,01 | |
18) mikroelementy - zawartość manganu (Mn), miedzi (Cu), żelaza (Fe) i cynku (Zn); | 288,49 | |
19) metale toksyczne - zawartość: | ||
a) rtęci (Hg), | 162,03 | |
b) kadmu (Cd), ołowiu (Pb), | 236,34 | |
c) arsenu (As); | 473,93 | |
20) zawartość kobaltu (Co); | 232,10 | |
21) zawartość molibdenu (Mo); | 232,10 | |
22) zawartość selenu (Se); | 486,57 | |
23) zawartość azotynów; | 178,03 | |
24) zawartość fipronilu; | 168,14 | |
25) oznaczanie pestycydów; | 1239,77 | |
26) zawartość mykotoksyn; | 398,62 | |
27) zawartość mocznika; | 272,98 | |
28) obecność niedozwolonych antybiotykowych stymulatorów wzrostu; | 162,37 | |
29) obecność beztlenowych laseczek przetrwalnikujących w 0,0001 g [N]. | 100,07 |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »