Ustalenie terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1965.12.83
Akt utracił moc Wersja od: 29 marca 1965 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 2 marca 1965 r.
w sprawie ustalenia terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych.
Na podstawie art. 563 § 1 Kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 16, poz. 93) zarządza się, co następuje:
Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne artykułów żywnościowych, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie:
1)
artykułów nabytych do spożycia na miejscu oraz raków - niezwłocznie po ich wydaniu; 2)
mleka spożywczego, śmietanki, napoi mlecznych; wyrobów kulinarnych, lodów konsumpcyjnych; owoców i warzyw nietrwałych, grzybów świeżych i wyrobów garmażeryjnych nie utrwalonych - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w dniu ich wydania; 3)
mięsa, tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, podrobów, ptactwa dzikiego i drobiu - bitego, dziczyzny, wędlin nietrwałych i półtrwałych, wędzonek, wyrobów wędliniarskich, kaszanek, kości, ryb świeżych, mrożonych, solonych i wędzonych; masła, śmietany, twarogów, serów twardych, miękkich oraz topionych, bryndzy, jaj, margaryny, roślinnych tłuszczów kuchennych, pieczywa, wyrobów mączno-cukierniczych nietrwałych; drożdży piekarnianych prasowanych; kwaszonych ogórków, kwaszonej kapusty, ziemniaków, świeżych i mrożonych warzyw i owoców, półfabrykatów i wyrobów garmażeryjnych utrwalonych - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu następnego dnia po ich wydaniu; 4)
marynat rybnych i rybnych produktów krótkotrwałych nie sterylizowanych (prezerw); mleka w proszku oraz innych konserw mlecznych i serków ziołowych; oleju; pieczywa cukierniczego trwałego; suszonych owoców luzem; warzyw i grzybów suszonych luzem; piwa, napoi bezalkoholowych gazowanych; musztardy i majonezu - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 2 dni po ich wydaniu; 5)
wędlin trwałych; mleka skondensowanego; suszonych owoców, warzyw i grzybów w opakowaniu fabrycznym; orzechów włoskich i leszczynowych oraz miodu pszczelego i marynat, z wyjątkiem rybnych - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 7 dni po ich wydaniu; 6)
artykułów żywnościowych nie wymienionych w pkt 1-5 niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia ich wydania, chyba że termin przydatności do spożycia uwidoczniony na opakowaniu upływa wcześniej.Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »