Ustalenie terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1965.12.83

Akt utracił moc
Wersja od: 29 marca 1965 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 2 marca 1965 r.
w sprawie ustalenia terminów zawiadomienia o wadach fizycznych artykułów żywnościowych.

Na podstawie art. 563 § 1 Kodeksu cywilnego (Dz. U. Nr 16, poz. 93) zarządza się, co następuje:
Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne artykułów żywnościowych, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie:
1)
artykułów nabytych do spożycia na miejscu oraz raków - niezwłocznie po ich wydaniu;
2)
mleka spożywczego, śmietanki, napoi mlecznych; wyrobów kulinarnych, lodów konsumpcyjnych; owoców i warzyw nietrwałych, grzybów świeżych i wyrobów garmażeryjnych nie utrwalonych - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w dniu ich wydania;
3)
mięsa, tłuszczów zwierzęcych surowych i topionych, podrobów, ptactwa dzikiego i drobiu - bitego, dziczyzny, wędlin nietrwałych i półtrwałych, wędzonek, wyrobów wędliniarskich, kaszanek, kości, ryb świeżych, mrożonych, solonych i wędzonych; masła, śmietany, twarogów, serów twardych, miękkich oraz topionych, bryndzy, jaj, margaryny, roślinnych tłuszczów kuchennych, pieczywa, wyrobów mączno-cukierniczych nietrwałych; drożdży piekarnianych prasowanych; kwaszonych ogórków, kwaszonej kapusty, ziemniaków, świeżych i mrożonych warzyw i owoców, półfabrykatów i wyrobów garmażeryjnych utrwalonych - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu następnego dnia po ich wydaniu;
4)
marynat rybnych i rybnych produktów krótkotrwałych nie sterylizowanych (prezerw); mleka w proszku oraz innych konserw mlecznych i serków ziołowych; oleju; pieczywa cukierniczego trwałego; suszonych owoców luzem; warzyw i grzybów suszonych luzem; piwa, napoi bezalkoholowych gazowanych; musztardy i majonezu - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 2 dni po ich wydaniu;
5)
wędlin trwałych; mleka skondensowanego; suszonych owoców, warzyw i grzybów w opakowaniu fabrycznym; orzechów włoskich i leszczynowych oraz miodu pszczelego i marynat, z wyjątkiem rybnych - niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 7 dni po ich wydaniu;
6)
artykułów żywnościowych nie wymienionych w pkt 1-5 niezwłocznie po wykryciu wady, a najpóźniej w ciągu 30 dni od dnia ich wydania, chyba że termin przydatności do spożycia uwidoczniony na opakowaniu upływa wcześniej.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.