Wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.8.40

Akt utracił moc
Wersja od: 29 stycznia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 22 stycznia 1997 r.
w sprawie wykazu towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalnych ilości podlegających państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1996 r. o państwowym nadzorze standaryzacyjnym towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą (Dz. U. Nr 124, poz. 584) zarządza się, co następuje:
Ustala się wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU

Lp.Symbol PCNNazwa towaruMinimalna ilość podlegająca nadzorowi
1234
10201Mięso wołowe świeże lub chłodzone0,3 t
20202Mięso wołowe mrożone0,3 t
30203Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone0,3 t
40206 10 91 0Wątroby wołowe świeże lub chłodzone0,3 t
50206 10 99 0Pozostałe podroby wołowe świeże lub chłodzone0,3 t
60206 21 00 0Ozory wołowe mrożone0,3 t
70206 22 90 0Wątroby wołowe mrożone0,3 t
80206 29 99 0Pozostałe podroby wołowe mrożone0,3 t
90206 30 21 0Wątroby wieprzowe świeże lub chłodzone0,3 t
100206 30 31 0Pozostałe podroby wieprzowe świeże lub chłodzone0,3 t
110206 41 91 0Wątroby wieprzowe mrożone0,3 t
120206 49 91 0Pozostałe podroby wieprzowe mrożone0,3 t
130207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone - z wyłączeniem pozycji: 0207 34 otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone; 0207 36 81 0 otłuszczone wątroby gęsie mrożone; 0207 36 85 0 otłuszczone wątroby kacze mrożone0,3 t
140302Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 - oraz z wyłączeniem pozycji 0302 70 00 0 wątróbki, ikry i mlecze0,5 t
150303Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 - oraz z wyłączeniem pozycji 0303 80 wątróbki, ikry i mlecze0,5 t
160304Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone0,5 t
170305Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem pozycji: 0305 10 00 0 mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance0,5 t
180402Mleko i śmietana zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego0,5 t
190405 10Masło0,2 t
200405 20Masło o obniżonej zawartości tłuszczu0,2 t
210406Sery i twarogi0,5 t
220407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane - z wyłączeniem pozycji: 0407 00 11 0 wylęgowe indycze albo gęsie; 0407 00 19 0 wylęgowe pozostałe10 tys. szt.
230701 90Ziemniaki świeże lub chłodzone5 t
240702 00Pomidory świeże lub chłodzone1 t
250703Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone - z wyłączeniem pozycji 0703 10 11 0 dymka1 t
260704Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone1 t
270705Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone0,5 t
280706Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone1 t
290707 00Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone1 t
300708Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone1 t
310709Inne warzywa świeże lub chłodzone - z wyłączeniem pozycji: 0709 52 00 0 trufle; 0709 60 91 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników olejożywicznych Capsicum; 0709 60 95 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych; 0709 90 10 0 warzywa sałatowe inne niż sałata i cykoria; 0709 90 20 0 burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański; 0709 90 31 0 oliwki; 0709 90 40 0 kapary; 0709 90 50 0 koper; 0709 90 60 0 kukurydza cukrowa1 t
320709 51Grzyby świeże lub chłodzone0,5 t
330710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone - z wyłączeniem pozycji: 0710 10 00 0 ziemniaki; 0710 40 00 0 kukurydza cukrowa; 0710 80 10 0 oliwki; 0710 80 59 0 pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta; 0710 80 80 0 karczochy; 0710 80 85 0 szparagi1 t
340711 90 40 0Grzyby z rodzaju Agaricus w solance1 t
350711 90 60 0Pozostałe grzyby w solance1 t
360712 30 00 0Grzyby i trufle suszone50 kg
370713 50 00 0Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor)1 t
380802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane - z wyłączeniem pozycji: 0802 11 10 0 migdały w łupinie, gorzkie; 0802 12 10 0 migdały bez łupiny, gorzkie; 0802 90 pozostałe1 t
390803 00Banany łącznie z plantanami, świeże lub suszone1 t
400804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone1 t
410805Owoce cytrusowe, świeże lub suszone1 t
420806Winogrona świeże lub suszone1 t
430807Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem pozycji 0807 20 00 0 papaje1 t
440808Jabłka, gruszki i pigwy, świeże - z wyłączeniem pozycji 0808 20 90 0 pigwy1 t
450809Morele, wiśnie brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże - z wyłączeniem pozycji 0809 40 90 0 owoce tarniny1 t
460810 10Truskawki i poziomki, świeże0,5 t
470810 20 10 0Maliny, świeże1 t
480810 30Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże1 t
490810 40Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże0,5 t
500810 50Owoce kiwi, świeże1 t
510811Owoce i orzechy niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego1 t
520813 10 00 0Morele suszone0,5 t
530813 20 00 0Śliwki suszone0,5 t
540813 30 00 0Jabłka suszone0,5 t
550901 11 00 0Kawa, nie palona, nie pozbawiona kofeiny0,5 t
560901 21 00 0Kawa, palona, nie pozbawiona kofeiny0,5 t
570902 30 00 0Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg0,5 t
580902 40 00 0Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana0,5 t
590904Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta0,1 t
600905 00 00 0Wanilia0,1 t
610906Cynamon i kwiaty cynamonowa0,1 t
620908 10Gałka muszkatołowa0,1 t
630909 10 10 0Nasiona anyżku0,1 t
640909 20 00 0Nasiona kolendry0,1 t
650909 40Nasiona kminku0,1 t
660909 50Nasiona kopru; jagody jałowca0,1 t
670910 10Imbir0,1 t
680910 20Szafran0,1 t
690910 30 00 0Kurkuma0,1 t
700910 40Tymianek; liście laurowe0,1 t
711001 10 00 0Pszenica durum15 t
721001 90 91 1Ziarno pszenicy zwykłej15 t
731002 00 00 0Żyto15 t
741003 30 90 0Jęczmień15 t
751004 00 00 0Owies15 t
761005 90 00 0Kukurydza15 t
771006 20Ryż łuskany brązowy1 t
781006 30Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany1 t
791006 40 00 0Ryż łamany1 t
801008 10 00 0Gryka1 t
811008 20 00 0Proso1 t
821101 00 11 0Mąka pszenna z pszenicy durum1 t
831101 00 15 0Mąka pszenna z pszenicy zwykłej1 t
841102 10 00 0Mąka żytnia1 t
851102 20Mąka kukurydziana1 t
861103 13Kasze i grysiki z kukurydzy1 t
871104 21 90 0Śrutowane ziarno jęczmienia1 t
881104 22 90 0Śrutowane ziarno owsa1 t
891104 23 90 0Śrutowane ziarno kukurydzy1 t
901104 29 51 0Śrutowane ziarno pszenicy1 t
911104 29 55 0Śrutowane ziarno żyta1 t
921107 10 99 0Słód nie palony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki5 t
931107 20 00 0Słód palony5 t
941108 13 00 0Skrobia ziemniaczana1 t
951201 00 90 0Ziarno soi, nawet łamane1 t
961202Orzeszki ziemne, nie palone ani nie przygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane - z wyłączeniem pozycji 1202 10 10 0 orzeszki ziemne siewne1 t
971205 00 90 0Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane5 t
981206 00Ziarno słonecznika, nawet łamane - z wyłączeniem pozycji 1206 00 10 0 ziarno słonecznika siewne1 t
991207 50 90 0Ziarno gorczycy1 t
1001207 91 90 0Ziarno maku0,1 t
1011210Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina0,5 t
1021211Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane0,1 t
1031302 13 00 0Soki i ekstrakty z chmielu0,1 t
1041501 00 19 0Smalec i inne tłuszcze wieprzowe0,5 t
1051507 90 90 1Olej sojowy, rafinowany, konfekcjonowany0,5 t
1061508 90 90 0Olej z orzeszków ziemnych, rafinowany, konfekcjonowany0,5 t
1071509Oliwa i jej frakcje rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie0,5 t
1081510 00 90 0Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 15090,5 t
1091512 19 91 1Olej słonecznikowi, rafinowany, konfekcjonowany0,5 t
1101514 90 90 1Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy, rafinowany, konfekcjonowany0,5 t
1111515 29 90 0Olej kukurydziany rafinowany, konfekcjonowany0,5 t
1121517 10Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej0,5 t
1131517 90 10 0Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516 zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka0,5 t
1141601 00Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty0,5 t
1151602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew - z wyłączeniem pozycji: 1602 10 00 0 przetwory homogenizowane; 1602 20 z wątroby dowolnych zwierząt; 1602 31 z indyków; 1602 32 z drobiu z gatunku Gallus domesticus; 1602 90 pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt0,5 t
1161604Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej - z wyłączeniem pozycji 1604 30 kawior i namiastki kawioru0,5 t
1171701 99 10 0Cukier biały5 t
1181801 00 00 0Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone1 t
1191805 00 00 0Proszek kakaowy nie zawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego0,5 t
1202001 10 00 0Ogórki i korniszony przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego1 t
1212001 90 50 0Grzyby przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego0,5 t
1222001 90 70 0Słodka papryka przetworzona lub zakonserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego1 t
1232002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego1 t
1242003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego - z wyłączeniem pozycji 2003 20 00 0 trufle (w tym grzyby sterylizowane)1 t
1252005 40 00 0Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożony1 t
1262005 59 00 0Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), pozostała, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona1 t
1272005 60 00 0Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone0,5 t
1282005 90 75 0Kwaszona kapusta1 t
1292005 90 80 0Kwaszone ogórki1 t
1302007Dżemy, galaretki owocowe i marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

(w tym kompoty i owoce pasteryzowane)

1 t
1312009Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane, bez dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej - z wyłączeniem pozycji 2009 80 36 0 soki z owoców tropikalnych1 t
1322101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty0,5 t
1332104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane0,5 t
1342105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao0,5 t
1352106 90 98 0Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone

(dotyczy wyłącznie mieszanin tłuszczowych nie objętych pozycją 1517 90 10 0)

0,5 t
1362202Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 20098 hl
1372203 00Piwo otrzymywane ze słodu10 hl
1382208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe 1 hl
1392302 30Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy5 t
1402302 40Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pozostałych zbóż5 t
1412402 20 90 0Papierosy z tytoniu10 tys. szt.
1423501 10 90 0Kazeina kwasowa, kazeiniany0,5 t