Malinowski Dariusz M., VAT w gastronomii – uwagi praktyczne

Artykuły
Opublikowano: PP 2024/2/3-5
Autor:
Rodzaj: artykuł

VAT w gastronomii – uwagi praktyczne

Czas pomiędzy Świętami Bożego Narodzenia a końcem karnawału to okres szczególnie intensywnie odbywających się eventów – zarówno wszelkiego rodzaju prywatnych, jak i firmowych. Łączą się one z zakupem usług gastronomicznych, rozrywkowych, wypoczynkowych czy hotelowych. Pomimo że od ostatniej znaczącej zmiany dotyczącej opodatkowania tego sektora w zakresie podatku od towarów i usług upłynęło już dwa i pół roku, to praktyka rynku usług doradztwa podatkowego wskazuje jednoznacznie, że problematyka ta wciąż nastręcza podatnikom wiele problemów. Warto więc przypomnieć newralgiczne punkty w odniesieniu do tak stanu prawnego, jak i praktyki interpretacyjnej.

Z dniem 1.07.2020 r. weszła w życie tzw. nowa matryca stawek VAT, wprowadzona ustawą z 9.08.2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw . Podstawowym założeniem tej nowelizacji było oparcie opodatkowania towarów na tzw. nomenklaturze CN i objęcie jedną stawką, o ile to możliwe, całych grup towarowych...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX