Szymecka-Wesołowska Agnieszka, Owady jako żywność i pasze – warunki wprowadzania do obrotu

Komentarze praktyczne
Opublikowano: LEX/el. 2021
Status: Nieaktualny
Autor:

Owady jako żywność i pasze – warunki wprowadzania do obrotu

Wstęp

Zainteresowanie owadami jako alternatywnym źródłem białka w diecie znacząco wzrosło w ostatnich kilku latach. Do tej pory, w wielu krajach, w których insekty nie były zwyczajowo spożywane przez ludzi ani wykorzystywane jako surowiec paszowy, regulacje prawne uwzględniały je jedynie w kontekście zanieczyszczeń żywności lub szkodników przy produkcji rolnej. Obecnie jednak to podejście ulega zmianie, co wynika z czynników ekonomiczno-społecznych i środowiskowych a dokładniej z konieczności poszukiwania alternatywnych dla mięsa źródeł białka ze względu na rosnącą liczbę ludności na świecie oraz negatywny wpływ na środowisko intensywnej hodowli mięsa.

Jak wskazuje Komisja Europejska w Strategii "Od pola do stołu" z 2020 r., która jest częścią unijnego Zielonego Ładu, rolnictwo odpowiada za 10,3% emisji gazów cieplarnianych w UE, a prawie 70% tych emisji pochodzi z sektora chowu zwierząt. Wpływ produkcji mięsa na środowisko jest więc bardzo znaczący i jest to jeden z głównych powodów, dla...

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX