Nowość Czy gastronomia, która wykorzystuje arkusze papieru i tektury powlekane tworzywem sztucznym i zawija w nie burgery, podlega pod opłatę producencką w odniesieniu do paczek i owijek?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Sosnowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 25 kwietnia 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Gastronomia wykorzystuje arkusze papieru i tektury powlekane tworzywem sztucznym i zawija w nie burgery - podobnie jak w większości sieci fast food. W ocenie gastronomi firma będzie podlegała pod opłatę producencką w odniesieniu do paczek i owijek. Burger spożywany jest bezpośrednio z paczki i owijki, oczywiście pozostaje możliwość rozpakowania burgera, natomiast zazwyczaj jest to konsumowane z paczki i owijki.

Czy stanowisko gastronomi jest właściwe?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX